Dacha Atienza
Biòloga marina i cap de l’Àrea de Col·leccions, Recerca i Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Nascuda a Veneçuela, enamorada del tròpic però amb el cor a la Mediterrània, té una llarga experiència en la taxonomia ecològica dels invertebrats marins, especialment, en zooplàncton i meduses, amb el propòsit de copsar la influència dels factors ambientals (canvi climàtic) en els cicles de vida i el metabolisme de les criatures marines.
Va estudiar Biologia i poc després va fer el doctorat en Ciències del Mar, moment a partir del qual va descobrir que no només li agradava la ciència que es clou als laboratoris sinó aquella que arriba a la societat, fent-la’n partícip.
Va descobrir la vocació molt aviat. Aquella nena petita nedant entre els esculls de coral i mirant la vida sota les aigües turquesa estava convençuda que un dia podria contemplar tots els colors del mar i les criatures que li acompanyarien a la travessia. Encara avui es deixa meravellar per les meduses i els seus misteris.
Va començar com a voluntària als laboratoris de Biologia Marina quan estudiava la carrera a Veneçuela i després va traslladar-se a Barcelona on ha desenvolupat tota la seva carrera professional. Amb més de 1o anys de trajectòria, ha tingut l’ocasió de treballar a l’Antàrtida, creuar l’Atlàntic de nord a sud amb un vaixell oceanogràfic, fer experiments a una estació de recerca al Brasil o ser convidada a parlar sobre dones i ciència davant del Parlament de Catalunya. Actualment, és la responsable de l’Àrea científica del Museu. Des de la seva experiència com a biòloga de camp, de laboratori o com a gestora de projectes i grups de recerca està convençuda que la ciència serà més rellevant en la mesura que sigui capaç de dialogar amb la societat.