Mariano Barriendos

Llicenciat en Història (198/9 i Doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona (1994), on és professor agregat en excedència.

Actualment, és consultor ambiental i investigador visitant a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (Consell Superior d’Investigacions Científiques). La seva activitat investigadora s’ha centrat en la climatologia històrica sobre la qual ha participat en més de 20 projectes de recerca públics i més de 15 contractes de recerca amb administracions. Els resultats d’aquesta activitat es concreten en la participació en més de 270 publicacions, de les quals, més de 80 en revistes científiques internacionals. Aquesta especialitat de la climatologia es dedica a la caracterització del clima a partir dels registres qualitatius preservats en fonts documentals històriques, recopilant informació en arxius històrics i esdevenint una veritable activitat interdisciplinar.

Els darrers anys, l’activitat ha posat èmfasi en la reconstrucció de fenòmens hidrometeorològics adversos dels darrers 1.000 anys en altes resolucions temporals a la Península Ibèrica. L’estudi d’inundacions, sequeres, temporals i altres fenòmens adversos de gran severitat s’ha desenvolupat en col·laboració amb nombrosos grups de recerca de l’àmbit europeu, amb qui es comparteixen metodologies i bases de dades per a una millor comprensió dels fenòmens meteorològics i dels patrons climàtics de baixa freqüència. La base de dades AMARNA que ha constituït ja disposa de 20.500 registres i més de 5.800 episodis per al període 1035-2023.