Teresa Franquesa

Doctora en Ciències Biològiques i màster en Psicologia Social, ha treballat sempre en el camp de les polítiques ambientals, tant a l’administració com des de l’associacionisme. En particular, ha impulsat l’educació ambiental per la sostenibilitat.
Després de fer de professora de secundària durant uns anys, començà a treballar com a professional independent en el camp del medi ambient, pràcticament inexplorat en aquell moment (1980-85), de manera que va participar en projectes d’ordenació del territori, planejament, interpretació del patrimoni i educació ambiental. Va formar part de l’equip redactor del pla especial de protecció de Collserola (1985-87) i va dissenyar i organitzar els serveis de Divulgació i Educació Ambiental al parc (1987-93), inclòs el pioner programa Voluntaris de Collserola. Posteriorment va crear el projecte Hàbitat d’activitats per a l’educació ambiental (1994-95) i el Pla d’Educació Ambiental de l’Institut d’Educació de Barcelona (1996-99). A partir del 2000 treballa a l’Ajuntament de Barcelona, on impulsa l’Agenda 21, concretada en el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, i la xarxa d’organitzacions Barcelona+Sostenible, així com els equipaments i serveis d’educació ambiental de la ciutat. Entre aquests, destaca l’emblemàtic programa Escoles+Sostenibles, premi Dubai de les Nacions Unides 2011. Quan es va jubilar (2020) dirigia l’Àrea d’Estratègia i Cultura de Sostenibilitat, des de la qual es va impulsar el Pla Clima 2030 (2018) i el Pla estratègic de cultura de sostenibilitat Canviem pel Clima (2020).
Ha estat professora associada a la Universitat Pompeu Fabra, en l’assignatura Gestió del Medi Ambient, així com en cursos de postgrau de diferents universitats.
És membre de la Comissió Internacional d’Educació i Comunicació de la Unió Mundial per a la Conservació de la Natura i sòcia fundadora de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, de la qual va ser presidenta i impulsà el Fòrum 2000 d’Educació Ambiental (1998-2000).
Ha estat consellera del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, entre 2009 i 2013.
És autora de textos de recerca, de gestió, de divulgació i de narrativa. Pel que fa a l’educació ambiental, ha publicat diversos llibres i un centenar d’articles.