Gerardo García

Gerardo García, és biòleg i conservador del Chester Zoo (Regne Unit). Va ser cap del departament d’Herpetologia, durrell Wildlife Conservation Trust.

Nascut a Barcelona (1969) és el comissari de petits vertebrats i invertebrats del Zoo de Chester des del març de 2012. Ha estat cap del departament d’Herpetologia del Durrell Wildlife Conservation Trust amb seu a Jersey, Regne Unit, des de 2003 fins a 2012. Va començar la seva carrera professional  al Zoo de Barcelona i al Museu de la Ciència de Barcelona (CosmoCaixa) fins a 1996 quan es va traslladar al Thooiry Zoo (París, França).
Doctorat, a l’Institut de conservació i ecologia (DICE) de la Universitat de Kent sobre “Ecologia, impacte humà i conservació de la tortuga de Coll lateral Madagascar (Erymnochelys madagascariensis) al parc nacional d’Ankarafantsika”, on va viure dos anys durant el seu treball de camp a Madagascar. Gerardo va analitzar les dades recollides i va fer la tesi al Laboratoire des Reptiles et Amphibiens, Muséum d’Histoire Naturelle de París.
El treball amb els amfibis el va iniciar al 1992 al Zoo de Barcelona, ​​on va participar durant els primers anys del programa de recuperació del gripau de llevadora mallorquina. Des de llavors ha participat en programes de reproducció en captivitat de rèptils i amfibis en diverses institucions de molts i diferents països:  a Jersey (Rana dalmatina i Bufo bufo), Montserrat / Dominica (Leptodactylus fallax), Madagascar (Erymnochelys madagascariensis, Pyxis planicauda , Astrochelys yniphora, Mantella aurantiaca, M. cowani), Espanya (Calotriton arnoldi, Alytes obstetricans i Rana iberica), Maurici (Nactus coindemirensis i Gongylomorphus fontenayi sp.), Mèxic (peixos goodeidesAmbystoma dumerilonuda), principalment.

Durant els darrers anys ha participat en diverses iniciatives formatives per a amfibis de tot el món (Colòmbia, Dominica, França, Alemanya, Índia, Madagascar, Mèxic, Espanya, Montserrat, Sud-àfrica, Sri Lanka, Suècia i Veneçuela), millorant els protocols de criança de colònies en captivitat i implementant diversos programes in situ.
Des de 2012 és també coordinador de llibres d’estudis d’EAZA EEP per als dracs de Komodo i el 2016 per als Achoques (Ambystoma dumerilii).

Ha participat activament a l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) com a president del Grup d’Assessors Amfibis Taxon (ATAG), membre del Comitè de Conservació i anteriorment vicepresident del TAG de rèptils. També és membre de diversos grups especialistes de la UICN. El seu objectiu principal és incorporar la conservació i investigació in situ d’aquests programes al nucli de l’EAZA. Va participar activament en el desenvolupament de la Campanya d’amfibis de l’Any de la Granota 2008 i va dirigir els primers cursos de conservació d’amfibis a Europa per a zoos i aquaris durant el 2006, fins ara.

Durant els seus primers anys al parc zoològic de Chester ha participat directament en el desenvolupament de la gran col·lecció de rèptils, amfibis, peixos i invertebrats per als nous projectes. Una de les últimes novetats és el Pla de recollida del nou projecte d’Illes i la implementació de les espècies de recerca i conservació del Zoo de Chester. També va desenvolupar programes de conservació in situ vinculats amb els seus departaments a països com Mèxic, Madagascar, Bermudes i Indonèsia, així com els diversos projectes de recerca aplicada per recolzar el benestar i la conservació dels animals.