Guillermo García

neurofisiòleg, investigador sènior i professor agregat de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona)

Expert en la neurofisiologia del control motor i dels trastorns associats. Es va llicenciar en Biologia l’any 2004 per la UAB. Posteriorment, va desenvolupar i defensar la seva tesis doctoral, basada en estudiar l’efecte dels trasplantaments celulars entorn a la regeneració de lesions en la medul·la espinal.
Ha realitzat diverses estades en centres d’investigació i universitats de prestigi internacional, com per exemple en la Universitat de Boston, on va estudiar la plasticitat neuronal de les connexions entre el cervell i la medul·la espinal, en la Universitat de Cambridge, on va estudiar la plasticitat anatòmica de la medul·la espinal i, finalment, en la Universitat de California en Los Angeles, on va col·laborar amb bioenginyers per tal de desenvolupar estratègies de control motor amb posible translació a teràpies clíniques.
Ha desenvolupat i publicat diversos treballs en prestigioses revistes d’investigació científica, on conjuntament amb enginyers ha estudiat els mecanismes biològics i fisiològics que involucren la medul·la espinal, així com la seva susceptibilitat a ser modulada a nivell neuronal.
Des de l’any 2016, treballa a la UAB com a investigador sènior liderant el grup de recerca basat en la neuroplasticitat i regeneració. Està al capdavant d’una línia d’investigació centrada en el control motor de la destresa manual, amb propòsit de definir els circuits neuronals entre el cervell i la medul·la espinal responsables del control motor de braços i mans. L’objectiu final es basa en poder estudiar els efectes d’una posible modulació d’aquests circuits i traslladar aquestes intervencions a la práctica clínica de pacients de lesions medul·lars facilitant així la seva recuperació.
Des de l’any 2021, treballa com a professor agregat en la UAB i realitza col·laboracions estretes amb enginyers de l’IBEC, de la Universitat Politècnica de Catalunya i de l’Institut Guttmann, tant per a desenvolupar la seva activitat professional acadèmica com les seves tasques investigadores.
Finalment, ha participat activament en la divulgació de la ciencia, mitjançant la producció de diverses xerrades i seminaris, en projectes com “Pint of Science”.